luni, 16 august 2010

Lamurire, norma didactica

Pentru cei care cuantifica prin mass-media numarul de ore lucrate saptamanal de un cadru didactic, atasam O.G.nr. 103 din 27 august 1998 si Legea nr. 109 din 16 iunie 1999, care reglementeaza structura normei didactice si timpul de lucru al cadrelor didactice.
ORDONANŢĂ nr.103 din 27 august 1998
privind modificarea structurii normei didactice în învăţământul preuniversitar

Textul actului publicat în M.Of. nr. 321/28 aug. 1998

În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 pct. 10 lit. c) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite următoarea ordonanţă:
Art. 1. - Norma didactică a personalului de predare din învăţământul preuniversitar cuprinde:
a) activităţi didactice de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare, conform planurilorcadru de învăţământ;
b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică şi activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ (săptămânal, 9 ore de pregătire şi 3-4 ore de activităţi ştiinţifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale şcolii şi ale claselor, 1 oră de dirigenţie, 1-2 ore de serviciu pe şcoală).
Art. 2. - Norma didactică de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare curentă a elevilor în clasă reprezintă numărul de ore corespunzătoare activităţilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi se stabileşte pentru profesorii din învăţământul preuniversitar secundar la 18 ore pe săptămână, în care sunt incluse:
a) activităţile de predare-învăţare pe clase şi pe grupe de 10-15 elevi;
b) activităţile de predare-învăţare realizate de către echipe de cadre didactice (1-2 ore pe săptămână, inclusiv de echipe care cuprind şi învăţători/institutoare, normate pentru fiecare cadru didactic din echipă în parte);
c) orele de consiliere şi de orientare (1-2 ore pe săptămână).
Art. 3. - Norma didactică de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare curentă a elevilor în clasă reprezintă numărul de ore corespunzătoare activităţilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi se stabileşte pentru maiştrii instructori din învăţământul preuniversitar la 24 de ore pe săptămână, în care sunt incluse:
a) activităţi de predare-învăţare şi de instruire practică, pe clase şi pe grupe de 10-15 elevi;
b) activităţi de predare-învăţare realizate de către echipe de cadre didactice (1-2 ore pe săptămână, inclusiv în echipe care cuprind şi învăţători/institutoare);
c) orele de consiliere şi de orientare (1-2 ore pe săptămână).
Art. 4. - Aplicarea noii structuri a normei didactice prevăzute prin prezenta ordonanţă se va realiza de către unităţile de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 1998-1999, astfel încât să nu conducă la creşterea numărului de norme didactice care revin, în medie, la o clasă de studiu.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

LEGE nr. 109 din 16 iunie 1999 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 103/1998 privind modificarea structurii normei didactice În învăţământul preuniversitar
Parlamentul RomÂniei adoptă prezenta lege.
Articol unic
Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 103 din 27 august 1998 privind modificarea structurii normei didactice în învăţământul preuniversitar, emisă în temeiul art. 1 pct. 10 lit. c) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 28august 1998, cu următoarele modificări:
1.Titlul ordonanţei va avea următorul cuprins:
"Ordonanţă privind structura normei didactice În Învăţământul preuniversitar"
2.Articolul 2 va avea următorul cuprins:
"Art. 2
Norma didactică de predare - Învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare curentă a elevilor în clasă reprezintă numărul de ore corespunzătoare activităţilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi se stabileşte pentru profesorii din Învăţământul preuniversitar secundar la 18 ore pe săptămână, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, În care pot fi cuprinse:
a) activităţile de predare-Învăţare pe clase sau/şi pe grupe de 10-15 elevi;
b) activităţile de predare-Învăţare realizate în echipe constituite din cÂte două cadre didactice: 1-2 ore pe săptămână. În acest caz, normarea se face integral pentru fiecare cadru didactic din echipă. Activităţile desfăşurate în echipe de cadre didactice pot fi organizate ţinându-se seama de condiţiile concrete ale unităţii de învăţământ şi de opţiunile cadrelor didactice, cu aprobarea consiliului profesoral;
c) orele de consiliere şi de orientare: 1-2 ore pe săptămână;
d) activităţi complementare de stimulare şi sprijinire a performanţelor şcolare deosebite: 1-3 ore pe săptămână."
3.Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"Art. 3
Norma didactică de predare-învăţare, de educaţie, de instruire practică şi de evaluare curentă a elevilor în clasă reprezintă numărul de ore corespunzătoare activităţilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi se stabileşte pentru maiştri-instructori din învăţământul preuniversitar la 24 de ore pe săptămână, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Legea nr. 128/1997, în care pot fi cuprinse:
a) activităţi de predare-învăţare şi de instruire practică, pe clase şi pe grupe de 10-15 elevi;
b) activităţi de predare-învăţare realizate de către echipe de cadre didactice, conform art. 2 lit. b);
c) orele de consiliere şi de orientare: 1-2 ore pe săptămână."
4.După articolul 3 se introduc articolele 31 şi 32 cu următorul cuprins:
"Art. 31
Norma didactică de învăţare, de educaţie şi de evaluare curentă a copiilor cuprinşi în grupele din centrele de plasament reprezintă numărul de ore corespunzătoare activităţilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi se stabileşte pentru educatoare-educator, Învăţător-educator, institutor-educator, profesor-educator şi pedagog social la 25 de ore pe săptămână, în care pot fi incluse:
a) activităţi de Învăţare, de educaţie şi de evaluare curentă, cu o grupă de 10-15 copii;
b) activităţi de instruire practică, testări sociometrice, realizate de către două cadre didactice, cu o grupă de 10-15 copii: 2-3 ore pe săptămână;
c) ore de consiliere şi de orientare: 1-2 ore pe săptămână.
Art. 32
Norma didactică pentru educatoare-educator, învăţător-educator, institutor-educator, profesor-educator, maistru-instructor şi pedagog social din învăţământul special este de 20 de ore pe săptămână. Structura acesteia cuprinde activităţile prevăzute la art. 2 lit. a)-c) sau, după caz, la art. 3 sau 31."
5.Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Aplicarea noii structuri a normei didactice prevăzute în prezenta ordonanţă se realizează de către unităţile de învăţământ preuniversitar, ÎncepÂnd cu anul şcolar 1998/1999.
(2) Aplicarea prezentei ordonanţe nu poate conduce la modificarea cuantumului de ore din care se constituie norma didactică, inclusiv excepţiile, în conformitate cu Legea nr. 128/1997."
-****-
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10 mai 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PAULA IVĂNESCU
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 10 mai 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 281 din data de 18 iunie 1999

2 comentarii:

  1. Mai este în vigoare?
    Ceea ce apare în Legea educației naționale, nr. 1/2011, la art. 262, privind norma didcatică are un conținut mai puțin explicitat decât în OUG 103/1998, respectiv L 109/1998, dar în același timp noua lege NU ABROGĂ prevederile mai sus invocate. Mai este în vigoare ceea ce nu este modificat explicit prin Legea 1/2011?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai este în vigoare?
    Ceea ce apare în Legea educației naționale, nr. 1/2011, la art. 262, privind norma didcatică are un conținut mai puțin explicitat decât în OUG 103/1998, respectiv L 109/1998, dar în același timp noua lege NU ABROGĂ prevederile mai sus invocate. Mai este în vigoare ceea ce nu este modificat explicit prin Legea 1/2011?

    RăspundețiȘtergere