joi, 6 octombrie 2011

INFORMARE FSLI


În data de 5 octombrie 2011, ora 14.00, la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a avut loc lansarea Ghidului debutantului din învățământ, material elaborat de către Departamentul pentru Tineret al FSLI. La acest eveniment au fost prezenți Alteța Sa Regală Principele Radu al României și conf. univ. Vasile Molan, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației - Universitatea București. Lansarea ghidului a avut loc în prezența a aproximativ 170 de cadre didactice, debutanți din învățământ, precum și lideri ai sindicatelor afiliate.
Ne-am propus prin acest eveniment să marcăm Ziua Mondială a Educației. „Am evitat să spun că sărbătorim Ziua Mondială a Educației pentru că pentru școala românească și slujitorii ei, ziua de 5 octombrie este una tristă. Este sărbătoare pentru dascălii din țările normale, acolo unde au existat și există guverne responsabile, care au înțeles importanța investiției în educației. Tăierea brutală cu 25% a salariilor din învățământ, aplicată anul trecut, a fost o măsură cinică și iresponsabilă, afectând grav statutul social și așa șubred al dascălului. Datele Comisie Europene privind salariile din învățământ ar trebui să provoace frisoane actualului guvern, dacă acesta ar avea un gram de luciditate. Conform acestor date oficiale un profesor debutant din România are un venit anual de 2.700 de euro, la fel cât câștigă un coleg al lui din Luxembourg în șapte zile, cât unul din Finlanda în 14 zile sau aproape jumătate din cât câștigă un profesor debutant din Bulgaria. Cine își imaginează că sistemul de învățământ din România poate deveni performant, în condițiile în care dascălii au asemenea salarii, se înșeală,” a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.
În privința situației din învățământ, Alteța Sa Regală Principele Radu al României a declarat: “Nu suferiți datorită crizei economice. Criza economică nu are legătură cu criza instituțională. Responsabilitate ne trebuie, generozitatea lipsește, simțul datoriei lipsește, respectul lipsește, mândria lipsește. În ciuda condițiilor mizerabile, nu a scăzut numărul de elevi, însă nici a politicienilor de la Putere. Un lucru este sigur, vă faceți datoria. Nu există școală pe care să o vizitez în străinătate și să nu găsesc un student român. Meritați felicitări și să vi se mulțumească pentru ce faceți în România.
În ceea ce privește inițiativa federației, Alteța Sa Regală a declarat:   “Nu există ceva mai frumos și mai bun decât gestul de a investi într-un om tânăr. Indiferent de greutățile prezentate, învățătorul este de neîntrecut în meseria sa. Cu cât sprijini învățământul românesc, cu atât sprijini intelectualii din România. Cea mai mare soprană a României s-a născut în Adjud și a învățat într-o școală generală dintr-un sat. Procesul învățăturii este un proces vital.”  
Prezent, de asemenea, la acest eveniment, conf. univ. Vasile Molan a spus: “Profesia didactică, oricât de multe greutăți ar întâmpina, rămâne nobilă. Vă recomand să nu vă fie rușine. De profesor și de felul în care vă exercitați profesia, depinde viitorul copiilor. Dacă avem valori în România, asta înseamnă că încă avem dascăli buni. Aveți de luptat cu imaginea școlii, pentru că nu mai e deloc ceea ce a fost. Între profesorii valoroși se înscriu mulți tineri ambițioși, ei sunt secretul, ei pot schimba, pentru că generațiile de copii sunt diferite și trebuie să te reconstruiești pentru a te reîncadra cerințelor. S-au întâmplat multe reforme, dar cea mai importantă nu a avut loc și anume, cea a lecției. Reforma asta nu o poate face decât profesorul. Am preluat idei de afară, din străinătate, însă nu am studiat îndeajuns ideea. În străinătate copiii învață în școli și nu acasă. Închei, prin a spune o vorbă veche:” Du-te la școală, să devii om și fă studii superioare să devii domn!”
Conținutul ghidului a fost prezentat de către secretarul general al federației, Liviu Marian Pop. “Materialul a fost realizat de tineri pentru tineri, concret de către Departamentul pentru Tineret al FSLI. Elaborarea unor astfel de materiale va deveni o practică a federației noastre. Sperăm să găsiți în acest material răspunsurile pe care le căutați. Am trecut și noi prin ce trece fiecare dintre dumneavoastră! Am avut zeci de întrebări la care nimeni nu ne-a oferit un răspuns! Am cerut de multe ori sprijin, dar nu l-am primit! Nu vrem ca istoria să se repete, așa că vă întindem o mână de ajutor. Nu e mult, dar e primul pas pe care vrem să îl facem împreună cu dumneavoastră...tineri dascăli.
Totodată, astăzi, FSLI a înaintat către ministrul Educației, Daniel Petru Funeriu, premierului Emil Boc, președintelui României, Traian Băsescu, precum și conducerilor celor două Camere ale Parlamentului o Scrisoare deschisă privind nemulțumirile angajaților din învățământ.   

Președinte,
Simion Hancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu