miercuri, 1 februarie 2012

Pe un ger de crapa pietrele, cadrele didactice si didactic auxiliare sunt obligate sa mearga din usa in usa, pentru efectuarea recensamantului si informarea parintilor cu privire la inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I, in anul scolar urmator.


Prin luna noiembrie 2011, MECTS demara  cu mare pompa  consultarea publica in randul  cadrelor didactice, numita “Tu faci lista scurta!”, un chestionar online postat pe site-ul propriu, prin care toate “hartoagele“considerate inutile in munca dascalilor ar fi trebuit sa dispara, astfel incat acestia sa se dedice cu prioritate educatiei si formarii elevilor .
La momentul respectiv am salutat intentia ministerului de a degreva cadrele didactice de aceste activitati, dar se pare ca totul a fost o diversiune, reprezentantii ministerului  nedorind altceva decat sa  lase impresia ca sunt interesati de parerea profesorilor.
De curand, campania s-a incheiat  si avand in vedere ca la chestionarul respectiv a putut raspunde oricine, chiar si copiii, este posibil ca “lista” sa se fi scurtat considerabil, astfel incat, ministerul vazand ca dascalii mai au timp liber, a considerat oportun sa le mai adauge o noua atributie, aceea de recenzor sau “postas”, dupa caz.
Neavand o obligatie impusa prea clar de un cadru legislativ sau de fisa postului, nefiind remunerate si nici recompensate cu ore libere pentru aceasta activitate, pe un ger de crapa pietrele, cadrele didactice si didactic auxiliare sunt trimise sa umble pe strazi, din usa in usa, sa efectueze recensamantul  copiilor ce vor fi cuprinsi  in clasa pregatitoare si in clasa I, in anul scolar urmator, si sa aduca la cunostinta parintilor “alambicatul” si de(re)formatul sistem de  inscriere emanat din “inexactitudinile” ministrului Funeriu.  Si cum excesul de zel al celor care vor sa duca la infaptuire maretele directive  este incomensurabil, fiecare “recenzor” are atributii cat mai  diverse, in functie de  cat de mult doresc sa iasa in evidenta  sefii sai ierarhici ( “de exemplu, inaintea efectuarii vizitei propriu-zise, se va comunica administratiilor blocurilor din circumscriptie intervalul orar al vizitei propriu-zise, iar in cazul absentei de la domiciliu a parintilor sau a reprezentantilor legali ai copiilor, se pot introduce in cutia postala date de contact ale recenzorului pentru a stabili o zi/ora a vizitei”, in concluzie vor merge la usa blocurilor pana cand “vor obtine semnatura parintilor care confirma ca au fost  informati cu privire  la inscrire, iar in conditiile in care familia nu este acasa vor lasa in cutia postala biletele cu motivul recenzarii si datele de contact ale unitatii de invatamant "). Si in mare parte, aceasta activitate se va derula , in afara programului normal de lucru, seara, deoarece in timpul zilei locatarii sunt la serviciu .
        Ramane intrebarea daca aceasta munca are vreun folos, avand in vedere ca in instructiunile ministerului se precizeaza: “La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli de circumscriptie, care are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă dumneavoastră solicitaţi şcolarizarea la acea şcoală. Trebuie să ştiţi că şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învăţământ decât cea la care este arondat domiciliul, dacă solicitaţi acest lucru, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învăţământ. Dacă la respectiva unitate de învăţământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenţă şi echitate, pe baza unor criterii clare”.

   Stefania Petrov
  Secretar SIPR-5

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru articol! Foarte bine surprins aspectul inutilitatii acestui recensamant. As vrea sa "contribui" cu cateva probleme dintre cele constatate pe teren:
    1. Administratorii de blocuri nu au informatia corecta si la zi privind copiii de scoala, avand in vedere numarul mare de apartamente inchiriate.
    2. Mai toate blocurile au interfon, cu alte cuvinte, cadrele didactice sunt tinute pe la usi, ( de parca am fi catei!)si cu voia lui Dumnezeu poate intra si in bloc...daca se nimereste sa iasa vreun locatar. Am inghetat de frig sperand sa iasa cineva din bloc...
    3. Unii oameni sunt atat de speriati de vanzarile face-to-face incat nici nu deschid usa, chiar daca ai legitimatie-delegatie de la scoala si esti plin de bunavointa...
    4. Unii nu deschid, ba mai rau, te injura prin usa spunand " Nu s-a anuntat niciun recensamant, mai lasati-ne!"
    5. Altii deschid si iti râd in fata: "Copilul meu e la gradinita particulara si va merge la scoala privata, nu-ti dau nicio semnatura!"
    Cu alte cuvinte, desi incerci sa-ti faci treaba...asa cum o cere dnul ministru sau conducerea scolii si constati ca te-ai ales doar cu o raceala buna, cu banii dati pe medicamente si cu un recensamant incomplet si inutil.
    Nu-mi ramane decat sa-i urez dnului ministru sa-i ajute Dumenzeu si sa-l ajunga rugile noastre, astfel incat sa-l puna partidul sa faca recensamantul oamenilor care...au mai ramas in PDL...
    Cu bine,
    O profa gripata...in urma recensamantului,
    Claudia P.

    RăspundețiȘtergere