marți, 22 mai 2012

Liviu Marian Pop: Despre PREGATIREA clasei pregatitoare


      Aud zilele acestea diverse declaratii date de fosti ministri, analisti si comentatori pe marginea clasei pregatitoare. Ma simt nevoit sa fac cateva clarificari absolut necesare. Nu vreau sa ii las fara informatiile care sunt absolut necesare pentru sustinerea unui punct de vedere corect.

1. Pana in 1 martie era nevoie de Hotararea de Guvern cu cifra de scolarizare (asta pentru a putea sa stim CATI COPII sunt in clasa pregatitoare si nu numai). O voi rezolva miercuri, 24 mai.
2. Pana in 1 aprilie era nevoie de reteaua scolara (cate clase, la ce scoli, etc). Inclusiv brosura pentru admitere este in intarziere. O voi rezolva joi, 25 mai, cel mai tarziu.
3. E nevoie ca unitatile scolare sa fie validate de catre Consilile locale. Acest lucru este stabilit in  LEN. Problema este nerezolvata pana in acest moment. Sper sa rezolv cat mai repede.
4. Programa scolara este singurul lucru aprobat.  
5. Mobilier: ( in intarziere) 26 milioane de lei (bani de la bugetul de stat din luna decembrie a anului 2011) repartizati pe 8 regiuni. Fara procedura de achizitie pana in data de 21 mai. Doar un centru, din cele 8, a finalizat procedura. Este imposibil, din acest moment, ca pana in 10 septembrie sa avem mobilier in scoli. Singura solutie a fost repartizarea pe unitati scolare a sumelor, iar procedura de achizitie sa fie in obligatia directorului. Suplimentar, am cerut un aviz de la Ministerul Sanatatii. Se va rezolva marti, 22 mai, prin ordin de ministru.
6. Materiale didactice: (foarte mare intarziere)   23 milioane de lei (bani din fonduri europene). Este nevoie de hotarare de guvern, pe care sper sa o aprobam saptamana viitoare. Aici trebuie licitatie nationala. Este imposibil ca pana in 10 septembrie materialele sa ajunga in scoli. Anticipat, imi cer scuze fata de parinti.
7. Corpul profesoral: (intarziere)  Nu este pregatit in acest moment pentru noua programa. Obligatorie este incadrarea cu personal aflat in sistem, in acest moment,  pentru ca in luna august sa fie format in acest sens. Nu ne putem permite sa punem un debutant la clasa pregatitoare. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de o completare a Legii Educatiei Nationale. Pregatesc acest act normativ pentru sedinta de guvern de sapatamana viitoare.
8. Pentru locul de joaca in clasa nu este prevazut NICIUN LEU. Caut resurse la rectificarea bugetara.
9. Manualele scolare nu sunt prevazute cu finantare sau editare nicaieri.

Asa arata in acest moment pregatirea acestei clase. Este usor sa arunci vorbe. Insa este nevoie de fapte. E o obligatie morala a ministerului sa asigure accesul egal la o educatie moderna, fiecarui copil. Se pare ca fostii ministri nu au avut acest scop. Remarc o intarziere a deciziilor din partea acestora. 
Au facut intentionat acest lucru?
Sau este doar nepricepere?
Mi se pare ca, de fapt, nu isi doreau sa infiinteze aceasta clasa.

Sursa: blogul personal al domnului ministru Liviu Marian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu