joi, 17 ianuarie 2013

Dati o sansa Educatiei, dati o sansa Romaniei!





 Trec anii, trec deceniile! Am asistat neputinciosi cum au zburat 23 ani de la Revolutia din 1989  pana acum. Si nu am ajuns acolo unde ne doream!
  Din nefericire pentru tara aceasta minunata, nimic nu s-a schimbat  in ceea ce priveste Educatia. Ba nu, s-a schimbat ceva…dar in rau.
  Bugetul alocat acestui sector important pentru viitorul unei tari este din ce in ce mai mic. Profesorii cu vocatie ies la pensie, iar cei tineri care indragesc aceasta meserie aleg din disperare sa paraseasca sistemul si sa se indrepte spre alte profesii. Unii chiar pleaca din tara. Imaginea dascalului s-a deteriorat, nimeni nu-si mai doreste sa devina profesor din cauza umilintelor de ordin financiar (si nu numai) pe care le-ar indura.
    Faptul ca devenim din ce in ce mai expusi si  mai vulnerabili (pe nedrept de cele mai multe ori)  in fata tuturor : a intereselor politice, a structurilor manageriale, a mass-mediei, a parintilor elevilor nostri, ba chiar a celor pe care-I educam, ne determina sa abandonam ideea de a mai ramane in acest sistem.
    Nu avem drepturi, ci doar obligatii care de care mai absurde, avem zeci si sute de documente  pe care trebuie sa le completam, avem dosare peste dosare de scris, notite, fise , grile, punctaje…totul de rezolvat in termene din ce in ce mai scurte. Aproape nimic din ce facem nu ajuta elevul, profesorul… nici atat! Suntem intentionat tinuti ocupati ca sa nu avem timp sa gandim sau DOAMNE FERESTE, sa mai si predam!
    Va anunt, domnilor, cei care guvernati aceasta tara, ca gandim, unii mai au si curajul sa vorbeasca si sa ceara socoteala pentru ce se intampla cu copiii si profesorii acestei tari. Chiar daca ni se pune de cele mai multe ori pumnul in gura , unii tot mai vor striga ca E TREABA DVS SA ASIGURATI VIITORUL TARII!
 Demonstrati ca sunteti romani si faceti ceva constructiv in invatamantul romanesc!
 Civilizatie inseamna EDUCATIE, viitor inseamna EDUCATIE, evolutie inseamna EDUCATIE!
  Facem, in sfarsit, parte din Europa si suntem  importanti, de vreme ce exportam “materie cenusie”. De ce sa nu beneficiem de ea aici, la noi in tara, de ce nu ne pretuim valorile? Ba dimpotriva, le strivim cum putem, caci cine mai are nevoie de inteligenta, doar se stie, e un lucru periculos! Ne trebuie oameni pe care ii putem manipula usor, e perfect daca sunt si obedienti . Daca sunt si santajabili e modelul ideal pe care-l putem avea chiar pentru o functie de conducere, oriunde in sistemul bugetar.
  V-ati perindat pe la guvernare toti: FSN, PSD, PDL,PNL sau ce alte initiale fara sens au mai avut partidele care v-au propulsat catre scaunele din Parlament. Ce sa mai vorbim de ultima guvernare PDL care a reusit sa politizeze tot in invatamant , de la posturile de conducere din Minister, din Inspectoratele scolare pana la directorii de scoli.  Aproape toti aveau aceesi culoare politica si raspundeau acelorasi comenzi aberante de la “CENTRU”. De noua si controversata Lege a Educatiei ce sa mai vorbim? S-a vorbit si s-a scris mult pe aceasta tema. Tot degeaba, cine trebuia sa auda suferea de un sindrom acut de autism. Ce comunicare, ce negociere, ce dezbateri? Comanda politica se executa nu se comenteaza…mai ales in invatamant.
  Un lucru ati avut toti in comun, indiferent de culoarea politica pe care unii o purtati, culmea, cu mandrie : dispretul pentru tot ce inseamna nivelul de pregatire si de educatie al acestui popor. 
  In ultimul ceas, va rog eu, Bordei Nicoleta, membru de sindicat al SIPR-5, dati o sansa INVATAMANTULUI , lansati o reforma REALA, nu una “copy– paste” din legile altor tari.  Tot ce ati “reformat” pana acum a dezorientat si mai tare tanara generatie si a dezgustat aproape iremediabil omul de la catedra. 
 Imi pun sperantele ca aceasta schimbare politica poate sa aduca EDUCATIA pe primul loc al prioritatilor nationale.
DATI O SANSA NOILOR GENERATII!

Prof. inv. primar Bordei Nicoleta , 28 ani vechime, grad didactic I, Scoala Gimnaziala Nr. 150, Bucuresti

Un comentariu:

  1. Da draga doamna, s-a schimbat in aceasta guvernare in mai rau, cel putin pt noi in f rau. Conduc o trupa de teatru de papusi, marionete, actorie de mai bine de 17 ani, suntem actori papusari profesionisti si suntem ambulanti. Vreme de 16 ani de zile ne-am facut meseria in gradinite si scoli fiind apreciati de copii, educatori, invatatori si parinti. Niciodata in acesti 16 ani nu am avut probleme in a ne desfasura activitatea, deoarece exista o concurenta si sunt destui dascali care apreciaza calitatea. Dar anul acesta scolar 2012-2013 am intampinat o mareee mareee problema. D-na inspectoare de la sectorul 5 (consilier PSD fost sau actual nu stiu exact) pusa binenteles de noua guvernare USL, ne-a eliminat din peisajul concurentei trupelor de teatru care merg prin gradinite cu spectacole, pentru a avantaja alte trupe care banuiesc ca i-au dat spaga. Sa va mai spun ca a schimbat in sectorul 5 tot?? Fotograf, firmele pt optionale, editurile cu care lucrau de multi ani de zile gradinitele din acest sector... Si sa va spun ca in cazul fotografului este un abuz in serviciu chiar mai mare decat a fost la noi? Sa va mai spun ca el are si dovada acestui abuz printr-o inregistrare? Credeti ca nu am fost sa ne rezolvam problema la inspectorat?? Am batut la toate usile si nimic, dar nimic nu s-a putut rezolva pentru ca d-na inspectoare Matei Georgeta, caci despre ea este vorba, se pare ca este foarte bine infipta pe scaun si sustinuta de fortele politice actuale.
    Educatia o facem si noi cei care avem trupe de teatru de papusi ambulante, binenteles daca suntem lasati. E jale mare ce se petrece acum la nivel de profesionalism si educatie prin teatru pentru copii. Mi-am spus si eu oful pe aici. Apropo trupa noastra este Magic Art. Nu stiu daca ne puteti ajuta cu ceva dar m-am gandit ca e bine de stiut cum se petrec lucrurile la nivel de Inspectorat in sectorul 5.

    RăspundețiȘtergere