joi, 17 martie 2011

Profesorii nu pot face grevă în perioada bacalaureatului şi a examenului de gimnaziu

Proiectul, iniţiat de grupul senatorilor PDL, prevedea în prima sa formă ca greva profesorilor să fie posibilă numai cu condiţia asigurării a cel puţin o treime din activitatea didactică, însă acesta a primit un raport de respingere din partea comisiei sesizate pe fond. La solicitarea plenului, proiectul a fost reîntors în comisie pentru un raport suplimentar, senatorul PDL Mihail Hărdău, membru în comisia de învăţământ, a propus un amendament prin care personalul didactic va putea declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluare naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului de bacalaureat.

Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi "pentru" şi 37 "împotrivă", în calitate de primă Cameră sesizată. Senatorii PSD şi PNL s-au opus adoptării, motivând că reprezentanţii puterii încearcă să îngrădească profesorilor dreptul la grevă, nefiind un proiect pentru protejarea elevilor, aşa cum s-a încercat să fie justificat.

Senatorul PSD Toni Greblă a acuzat că, deşi pare inofensiv, proiectul alege "aleatoriu" două momente din anul şcolar şi încurcă situaţia din învăţământ. "Este rolul partenerilor sociali de a menţine acel dialog în cadrul general al învăţământului românesc, încât să nu provoace grave conflicte care să ducă la greva generală în preajma unor evenimente importante în învăţământ. Proiectul acesta poate să limiteze drastic dreptul la grevă al cadrelor didactice", a spus pesedistul.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu