Pe 5 octombrie 2011, in intreaga lume se sarbaroresc educatorii, numai in Romania se sarbatoreste educatia.
„World teacher’s Day” sau „Ziua mondiala a educatorilor" a fost inaugurata in anul 1994, de catre UNESCO, pentru a comemora semnarea in anul 1966 a recomandarilor facute de UNESCO si Organizatia Internationala a Muncii privind conditiile de munca a personalului didactic, pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea si asupra salariilor mici ale acestora.
In imaginile postate vedem cum ii apreciaza intreaga lume pe cei care fac educatia - educatori, invatatori, institutori, profesori, pedagogi, instructori.
Oare de ce la noi se ignora scopul pentru care a fost inaugurata aceasta zi si s-a schimbat accentul de pe educator pe educatie? Pentru ca politicienii nostri considera ca educaţia poate fi făcută fără educatori, sau calitatea actului educativ nu depinde de condiţiile de viaţă şi de muncă ale dascalilor. Poate ca si dascalii au o parte de vina pentru ca au acceptat umilirea acestei profesii.
Intr-o societate in care banul si interesul individual primeaza in fata celorlalte valori, nimeni nu mai consideră o mândrie să fii educator. Scoala nu mai este ce a fost odinioara, dascalii sunt intimidati, santajati, sfidati de autoritati, pusi in conflict cu alte categorii sociale, nu mai sunt respectati de elevi si uneori nici de parintii acestora.
Tema aleasa de UNESCO pentru a sarbatori educatorii anul acesta este „Teachers for Gender Equality” sau „Profesorii pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”.
Se gandeste cineva si la egalitatea de sanse a cadrelor didactice din Romania?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu