miercuri, 5 octombrie 2011

LA MULTI ANI, TUTUROR CADRELOR DIDACTICE !


Dragi colegi,
Într-un context istoric marcat de multe confuzii, astazi 5 octombrie 2011, în întreaga lume se sărbătoresc educatorii, numai in România se sărbătoreşte educaţia!
La 5 octombrie 1966, o Conferinţa Speciala Interguvernamentală a adoptat Recomandarea UNESCO privind Statutul Profesorilor, document care - pentru prima dată în istorie - a oferit profesorilor din întreaga lume un instrument care le defineşte drepturile si responsabilităţile. Adoptând acest document, guvernele lumii au recunoscut în mod unanim importanţa profesiunii de cadru didactic, au recunoscut cât este de important pentru orice societate să aibă profesori competenţi, calificaţi si motivaţi.
La noi, in  1994, guvernul a emis HG nr. 680 privind stabilirea zilei de 5 octombrie ca "Ziua mondială a profesorului"  în al cărui art. 2 se precizează: „Ministerul Învăţământului va stabili anual măsurile care se impun cu acest prilej”, dar se pare că  anul acesta ministerul este mult prea ocupat si nu a găsit  răgazul de exprimare a respectului şi a aprecierii pentru contribuţia pe care dascălii o aduc educaţiei generaţiilor viitoare, aşa încât ne omagiem prin muncă, în timp ce alte categorii de salariaţi: electricienii, poştaşii, avocaţii, economiştii, pompierii, etc. sunt liberi de ziua lor.

Cu această ocazie  vă felicităm, vă dorim succes în tot ce faceţi, multă sănătate  şi tăria necesară să străbateţi  întreaga  „foaie de parcurs”  a anului şcolar ce va stă în faţă .

„Noi vă apreciem”!

„Noi vă numim eroi, şi-avem dreptate,
Căci n-aţi plecat în ţări îndepărtate
Cum pleacă alţii după bogăţii,
Ci aţi rămas aici, lângă copii…
Simbolică v-a fost şi e remunerarea,
Dar în speranţa, că va fi mai bine!
Pe timp frumos, pe ploi si pe ninsori
Veniţi la şcoala, dragi educatori/învăţători/institutori/profesori !”

Preşedinte de onoare,fondator al SIPR-5  
                 Prof. Teodor AXIOTI

Un comentariu: